Οι Πρεσβευτές της Nikon Bénédicte Kurzen και Sanne De Wilde αποτυπώνουν την πολυπλοκότητα της ζωής των διδύμων στη Νιγηρία
Αθήνα | Ελλάδα, 20 Μαΐου 2019 – Ένα νέο φωτογραφικό project από τους Πρεσβευτές της Nikon Bénédicte Kurzen και Sanne De Wilde ερευνά τις αντικρουόμενες αντιλήψεις σχετικά με τα δίδυμα στη σύγχρονη νιγηριανή κοινωνία. Εξοπλισμένες με τις D850 και Z 7 και τους φακούς NIKKOR, οι φωτογράφοι διείσδυσαν στις κοινωνίες του Igbo-Ora όπου γεννιούνται περισσότερα δίδυμα από ό,τι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο[1], την πόλη της Αμπούζα που αντιπροσωπεύει ένα πιο σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία των διδύμων στη χώρα και την πόλη του Calabar όπου οι παραδόσεις και οι αντιλήψεις έχουν αλλάξει.
Υπερβαίνοντας τις προκαταλήψεις
Έχοντας εργαστεί μόνο μεμονωμένα πριν από αυτό το project, η Bénédicte και η Sanne ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κατανοήσουν τη ζωή των διδύμων στη Νιγηρία, όσον αφορά όχι μόνο τις αντιλήψεις για αυτούς στην κοινωνία, αλλά και το γενετικό δεσμό τους, με εντυπωσιακά πορτραίτα και συνθέσεις διδύμων που αλληλεπιδρούν.
Η Bénédicte Kurzen σχολιάζει: «Το να είναι κανείς δίδυμος αποτελεί σύμβολο σε πολλά διαφορετικά μέρη σε όλο τον κόσμο, αλλά πουθενά περισσότερο από τη Νιγηρία. Δεδομένων των αρνητικών δημοσιευμάτων που υπάρχουν για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα δίδυμα στη χώρα, θέλαμε να ερευνήσουμε πιο στενά την πολύπλοκη μυθολογία που βρίσκεται πίσω από αυτές τις σκοτεινές πρακτικές, δείχνοντας ωστόσο ότι και στις περισσότερες περιοχές επικρατεί η λατρεία των διδύμων».
Αντικρουόμενες αντιλήψεις
Το ταξίδι των δώδεκα εβδομάδων ξεκίνησε στην Αμπούζα, όπου μόλις πριν από μερικά χρόνια αναφερόταν ακόμη ότι στις γύρω περιοχές υπήρχε ακόμη εγκληματικότητα εναντίον των διδύμων με μεθόδους όπως η δηλητηρίαση. Δεδομένου ότι ο κίνδυνος θανάτου της μητέρας κατά τον τοκετό είναι μεγαλύτερος στις δίδυμες κυήσεις, ορισμένοι ακόμη θεωρούν τα δίδυμα επικίνδυνα για την επιβίωση της κοινότητας ή ως άτομα με «αλλόκοτες δυνάμεις».
Αντίθετα, η πόλη του Igbo-Ora γιορτάζει την
κουλτούρα των διδύμων καθώς αυτοαποκαλείται
«η πρωτεύουσα των διδύμων» και διοργανώνει ένα ετήσιο Φεστιβάλ Διδύμων. Σχεδόν
σε κάθε σπίτι εδώ υπάρχει τουλάχιστον ένα ζεύγος διδύμων και η κοινότητα το
γιορτάζει αυτό.
Η Sanne De Wilde σχολιάζει: «Ενώ στις δυτικές κοινωνίες, το να είναι κανείς δίδυμος θεωρείται ως κάτι βιολογικό, στην Αφρική, πρόκειται για την πνευματική σύνδεση που δημιουργείς με το να μοιράζεσαι μια μήτρα. Στην Igbo–Ora τα δίδυμα ενθαρρύνονται να αγκαλιάζουν την ομοιότητά τους, ενώ ο τρόπος που ντύνονται, τρέφονται και αντιμετωπίζονται είναι ο ίδιος μέχρι και σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία. Θέλαμε να επικοινωνήσουμε αυτήν τη συμμετρία με τις φωτογραφίες μας».
Το Calabar, μια πόλη στη Νότια Νιγηρία είναι παράδειγμα μια περιοχής όπου οι αντιλήψεις έχουν αντιστραφεί. Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, η Mary Slessor, μια ιεραπόστολος από τη Σκοτία, εγκαταστάθηκε εκεί και άνοιξε μια κλινική σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Ανατρέφοντας δίδυμα κατόρθωσε να σταματήσει την κοινή πρακτική της βρεφοκτονίας των διδύμων που επικρατούσε στη φυλή των Ιμπίμπιο. Η κληρονομιά που άφησε συνεχίζεται στις ημέρες μας και τιμάται τόσο στη Νιγηρία όσο και στην Ευρώπη για τον αντίκτυπό της.
Ο εξοπλισμός
Και οι δύο φωτογράφοι χρησιμοποίησαν την D850 με τον συνδυασμό της ανάλυσης, ταχύτητας και ευαισθησίας φωτός που παρέχει για να αποτυπώσουν εικόνες από περισσότερα από πενήντα δίδυμα σε διάφορα μέρη της χώρας. Η Z 7 χρησιμοποιήθηκε επίσης από την Bénédicte στο τελευταίο σκέλος του project στο Calabar, σε συνδυασμό με τον φακό NIKKOR Z 24-70mm f/4 S. Οι φακοί AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G και AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED συμπεριλαμβάνονταν επίσης στον εξοπλσμό τους.
Η Sanne σχολιάζει: «Η D850 παρέχει τόσο
εξαιρετική ποιότητα εικόνας που ανεξάρτητα από τι λήψη θέλετε να κάνετε, είτε
ευρυγώνια είτε πορτραίτου, ξέρετε ότι το αποτέλεσμα θα είναι πάρα πολύ
ευκρινές, αλλά ευαίσθητο στο φως, την απόχρωση και την έκφραση. Αντίστοιχα, το
ελαφρύ και compact σώμα της Z 7 αποτελεί
εξαιρετικό πλεονέκτημα στη δουλειά μας και ανυπομονούμε να το εκμεταλλευθούμε
περισσότερο στο μελλοντικά μας project.»
Αναφερόμενη στο πάθος της για αυτό το project, η Bénédicte καταλήγει: «Ο στόχος αυτού του project είναι να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα δίδυμα στη Νιγηρία και όχι να τον απλοποιήσουμε. Μιλήσαμε με ορισμένα αδέρφια που είναι εξαιρετικά υπερήφανα για το γεγονός ότι είναι δίδυμα και ανέφεραν την ιδιαίτερη σύνδεση που βιώνουν από το γεγονός αυτό. Άλλα δίδυμα έχουν γεννηθεί σε μια κοινωνία όπου το να είναι δίδυμα αποτελεί καταδίκη και προσπαθούν να αποβάλλουν τη συμμετρία και την ομοιότητά τους εξαιτίας αυτού του φόβου. Διεισδύοντας βαθιά στη χώρα, τις κοινωνίες και την κοινότητα των διδύμων, είδαμε πώς η άγρια αντιμετώπιση που βίωναν τα δίδυμα στο παρελθόν έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό μέρος του μέλλοντος όπου η ιδιότητά τους γιορτάζεται».
Το πρόγραμμα Nikon Europe Special Project
Το πρόγραμμα Special Project της Nikon Europe δίνει την ευκαιρία στους Πρεσβευτές της Nikon, που αποτελούνται από ταλαντούχους φωτογράφους από ολόκληρη την Ευρώπη με μεγάλη επιρροή, να πραγματοποιήσουν τα project των ονείρων τους. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης αποστολής της Nikon για την υποστήριξη φωτογράφων που αποτελούν έμπνευση, δίνοντάς τους μια πλατφόρμα όπου μπορούν να αναλαμβάνουν έργα που τους εμπνέουν, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν μια κοινότητα εικαστικών καλλιτεχνών που θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το project της Bénédicte και της Sanne, επισκεφθείτε τη σελίδα τους με τίτλο Ειδικό Έργο.
Το κιτ
Κατά τη διάρκεια του project τους, η Bénédicte και η Sanne χρησιμοποίησαν τον ακόλουθο εξοπλισμό:
Φακοί:
Σχετικά με την Bénédicte και τη Sanne:
Η Bénédicte και η Sanne συναντήθηκαν μέσω της NOOR, μια ομάδας φωτογράφων με ηθικά κίνητρα που μάχεται συλλογικά κατά τα τελευταία δέκα χρόνια στηρίζοντας τις θέσεις της με δυνατές ιστορίες.
Σχετικά με τη NOOR:
Η NOOR είναι μια παγκόσμια, πολύγλωσση ομάδα καταξιωμένων δημοσιογράφων, συγγραφέων, φωτογράφων, καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών που καταγράφουν, ερευνούν και συλλέγουν μαρτυρίες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η NOOR, η οποία παίρνει το όνομά της από την αραβική λέξη για το φως, κυκλοφόρησε το 2007 ως μια πλατφόρμα τα μέλη της οποίας έχουν τον οικονομικό έλεγχο της δουλειάς τους και εκμεταλλεύονται τη συλλογική δύναμή τους στα πλαίσια του συνεχώς μεταβαλλόμενου τοπίου των μέσων ενημέρωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της Nikon, επισκεφθείτε την τοποθεσία: www.nikon.gr
Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/NikonGR και στο Instagram: @nikongreece
[1] http://www.bbc.co.uk/worldservice/people/highlights/010607_twins.shtml