Canon EOS-1D X Mark III. Παρουσιάζουμε τη νέα πρωταθλήτρια δράσης

Peter AgopianCanon

H Canon ανακοίνωσε την κυκλοφορία της απόλυτης φωτογραφικής μηχανής για σπορ και άγρια φύση, την EOS-1D X Mark III, η οποία προσφέρει στους επαγγελματίες φωτογράφους απεριόριστες δυνατότητες, σε απίστευτες ταχύτητες. Διαθέτοντας εντυπωσιακά βελτιωμένη απόδοση παρακολούθησης σε αυτόματη εστίαση (AF tracking), ποιότητα εικόνας και δυνατότητες επικοινωνίας, η φωτογραφική μηχανή αντιπροσωπεύει το απόγειο της σειράς Canon EOS-1. Η νέα ναυαρχίδα της Canon χαρακτηρίζεται από εκπληκτικές ταχύτητες φωτογράφησης, κορυφαίες στην κατηγορία, που φτάνουν τα 20 καρέ ανά δευτερόλεπτο με AF tracking, μαζί με βελτιωμένη απόδοση σε υψηλές τιμές ISO, έτσι ώστε η μηχανή να καταγράφει τέλεια εικόνα κάθε φορά. Ο αισθητήρας AF της EOS-1D X Mark III διαθέτει 28 φορές περισσότερη ανάλυση στο κέντρο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, για να ικανοποιήσει την ανάγκη των επαγγελματιών φωτογράφων για μεγαλύτερη ακρίβεια και εστίαση στα θέματα, σε μια μεγάλη ποικιλία περιπτώσεων. Επίσης, η μηχανή προσφέρει εντυπωσιακή εσωτερική εγγραφή βίντεο 5.5K 12-bit RAW, καθιστώντας την τον πρώτο μοντέλο εκτός της σειράς Canon EOS Cinema που διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον επαγγελματία να καταγράφει βίντεο, αλλά και στιγμιότυπα κορυφαίας ποιότητας.

Η EOS-1D X Mark III έχει αναπτυχθεί με γνώμονα την ανταπόκριση και τις γνώμες από τα μέλη της διεθνούς κοινότητας των φωτογράφων που χρησιμοποιούν EOS-1D X και EOS-1D X Mark II, μεταξύ των οποίων φημισμένοι Canon Ambassadors. H πλούσια κληρονομιά της Canon στην οπτική υπεροχή διαγράφεται με λαμπρό τρόπο μέσα από την εξαιρετικά θερμή υποδοχή των επαγγελματιών που δοκίμασαν την EOS-1D X Mark III, εγκωμιάζοντας τη βηματική αλλαγή στην αυτόματη εστίαση, την εντυπωσιακά βελτιωμένη ποιότητα φωτογραφίας και βίντεο, αλλά και την ταχύτατη επικοινωνία, χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στους επαγγελματίες να καταγράφουν πανέμορφες εικόνες και να τις παραδίδουν στους πελάτες τους ταχύτερα από κάθε άλλη φορά.

Ο Eddie Keogh, επαγγελματίας φωτογράφος αθλητικών γεγονότων και Canon Ambassador δηλώνει: «Δουλεύοντας στο πλαίσιο κορυφαίων αθλητικών γεγονότων ανά τον κόσμο, οι μηχανές DSLR της Canon συνεχίζουν να κυριαρχούν στο χώρο της επαγγελματικής φωτογραφίας. Όλα αυτά τα χρόνια, οι μηχανές της σειράς EOS-1 παραμένουν ασύγκριτες στους τομείς της αξιοπιστίας και των δυνατοτήτων που προσφέρουν, και αυτός είναι ο λόγος που τις χρησιμοποιώ από το 2002 με το μοντέλο EOS-1D. Στο επάγγελμά μου, η ταχύτητα είναι το παν, κι έτσι είμαι πανευτυχής που χρησιμοποιώντας την EOS-1D X Mark III διαπίστωσα ότι διαθέτει αισθητά βελτιωμένο ρυθμό λήψης καρέ ανά δευτερόλεπτο, έξοχη αυτόματη εστίαση και ταχύτερες δυνατότητες επικοινωνίας, καθώς, στον ανταγωνιστικό κλάδο της αθλητικής φωτογραφίας, ακόμη και τα χιλιοστά του δευτερολέπτου παίζουν ρόλο, όσον αφορά αν οι φωτογραφίες μπορούν να παρουσιαστούν στις σελίδες των μεγάλων εφημερίδων, ή όχι».

Απαράμιλλη απόδοση στην αυτόματη εστίαση για την τέλεια φωτογραφία

Βασισμένη στο σύστημα πρόσδεσης φακών Canon EF, με περισσότερα σημεία AF από κάθε άλλο σύστημα, η EOS-1D X Mark III διαθέτει νέο σύστημα και αισθητήρα AF. Αυτή η τεχνολογία που έχει επινοήσει η Canon, προσδίδει βελτιωμένη σταθερότητα και παρακολούθηση (tracking), δίνοντας στους επαγγελματίες ανώτερο επίπεδο ευελιξίας και ακρίβεια κατά τη φωτογράφηση θεμάτων σε διάφορες συνθήκες.

Στον, ανέκαθεν, ανταγωνιστικό κλάδο της επαγγελματικής φωτογραφίας, δεν υπάρχει περιθώριο για θολές φωτογραφίες. Χάρη στον νέο αισθητήρα AF, η μηχανή διαθέτει 20 φορές μεγαλύτερη ανάλυση στο κέντρο από το προηγούμενο μοντέλο και 3 φορές περισσότερα σημεία AF, αποδίδοντας ασυναγώνιστη ακρίβεια και δίνοντας στους φωτογράφους ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια επιλογής για απόλυτα νεταρισμένες εικόνες. Σε συνδυασμό με τον αποκλειστικό επεξεργαστή εικόνας DIGIC 8, είναι πλέον δυνατή η σωστή εστίαση σε ένα πλήθος καταστάσεων φωτισμού, σε συνθήκες που συστήματα κατώτερων δυνατοτήτων AF δεν μπορούν να εστιάσουν με επιτυχία. Παράλληλα με την εστίαση ακριβείας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η μηχανή είναι ιδανική για φωτογραφήσεις σε θέματα με χαμηλή αντίθεση, μικρολεπτομέρειες και διαγωνίους, στοιχεία που είναι δύσκολο να καταγραφούν σωστά.

Χάρη σε προγραμματισμό μέσω τεχνολογίας μηχανικής μάθησης, το σύστημα AF της μηχανής μπορεί να αναγνωρίσει ανθρώπους σε μια πληθώρα αθλητικών γεγονότων, εστιάζοντας πάνω τους με επιτυχία σε υψηλές ταχύτητες, χάρη σε ένα νέας τεχνολογίας σύστημα παρακολούθησης θεμάτων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία βαθιάς μάθησης (deep learning), επιτρέπει στη μηχανή να «κλειδώνει» στο κεφάλι ή το πρόσωπο, που είναι το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται το ανθρώπινο βλέμμα, όταν κοιτάζει τις εικόνες, ακόμη και σε περιπτώσεις που τα μάτια του υποκειμένου καλύπτονται από κράνη, προστατευτικά γυαλιά και άλλα αξεσουάρ. Εξάλλου, έχει προστεθεί και μια νέα ρύθμιση Auto AF, για λεπτομερή χειρισμό των ρυθμίσεων AF, που ανταποκρίνεται καλύτερα στο θέμα, κάτι το οποίο καθιστά τη ρύθμιση του συστήματος αυτόματης εστίασης ευκολότερο από κάθε άλλη φορά και ιδανική για φωτογράφηση θεμάτων, τα οποία ορισμένες φορές παρεμποδίζονται από άλλα αντικείμενα.

Απεριόριστες δημιουργικές δυνατότητες

Χάρη στα νέας τεχνολογίας στοιχεία της, τον επεξεργαστή Canon DIGIC X, τον αισθητήρα 20,1 megapixels, και το σύστημα κατόπτρου και κλείστρου, η EOS-1D X Mark III προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επιτυγχάνοντας κορυφαίο ρυθμό φωτογράφησης στην κατηγορία, με 16 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Απαραίτητο για παγκόσμιας κλάσης αθλητικά γεγονότα και φωτογράφηση άγριας πανίδας, το οπτικό σκόπευτρο προσφέρει στους φωτογράφους καλύτερη σύνδεση με το θέμα, με καθαρή και φωτεινή θέαση χωρίς καθυστερήσεις. Σε κατάσταση Live View, η μηχανή μπορεί να φωτογραφίζει με ρυθμό 20 καρέ ανά δευτερόλεπτο, με μηχανικό ή ηλεκτρονικό σκόπευτρο με πλήρη αυτόματη εστίαση, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες δημιουργικής έκφρασης.

Για την επίτευξη τόσο υψηλού ρυθμού λήψης, αδύνατου με μηχανές οποιουδήποτε άλλου κατασκευαστή, η καινοτομική τεχνολογία της Canon επαναπροσδιορίζει το σύστημα κατόπτρου SLR. Με επίκεντρο την μηχανολογική υπεροχή της Canon, το κάτοπτρο της μηχανής διαθέτει σχεδόν μηδενική ανάδραση, κάτι που σημαίνει ότι επιστρέφει στην πρότερη θέση του ταχύτατα και με απόλυτη ακρίβεια, διευθύνοντας το φως στον αισθητήρα AF ταχύτερα από κάθε άλλη φορά.

Πρότυπα εικόνας επόμενης γενιάς

Η EOS-1D X Mark III είναι η πρώτη μηχανή της Canon που διαθέτει τον επόμενης γενιάς αισθητήρα εικόνα της εταιρείας, υποστηρίζοντας ταχύτερη ανάγνωση δεδομένων και χαμηλότερα επίπεδα οπτικού θορύβου, αντιμετωπίζοντας έτσι τις απαιτήσεις των επαγγελματιών για ένα σύστημα DSLR με χαμηλό θόρυβο και υψηλή απόδοση. Ο αισθητήρας πλήρους καρέ τεχνολογίας CMOS της μηχανής, με ανάλυση 20,1 megapixels αποδίδει το μεγαλύτερο εύρος ISO σε μηχανή της Canon. Με εκτεταμένο εύρος ρύθμισης του ISO από το 50 μέχρι και την τιμή 819.200, η EOS-1D X Mark III προσφέρει επιπλέον ευελιξία στους επαγγελματίες, για να φωτογραφίζουν σε διάφορες συνθήκες.

Χάρη στις αυξημένες δυνατότητες χειρισμού οπτικού θορύβου του νέου αισθητήρα, οι επαγγελματίες μπορούν πλέον να αλλάζουν την έκθεση των εικόνων στο στάδιο του post-processing, χωρίς ο θόρυβος να επηρεάζει τις σκοτεινές περιοχές των εικόνων, παρέχοντας ακόνη περισσότερο αξιοποιήσιμο δυναμικό εύρος σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα. Η EOS-1D X Mark III είναι η πρώτη φωτογραφική μηχανή της αγοράς που χρησιμοποιεί το νέο φίλτρο High Detail Low-Pass Filter, το οποίο πραγματοποιεί δειγματοληψία βάσει ενός μεγαλύτερου αριθμού σημείων για να πετύχει ευκρινέστερες και υψηλότερης ανάλυσης εικόνες, αποτρέποντας παράλληλα την εμφάνιση του ανεπιθύμητου φαινομένου moiré. Είναι επίσης το πρώτο μοντέλο της σειράς EOS που υποστηρίζει τον τύπο αρχείων HEIF (High Efficiency Image File Format). Αυτός ο, επόμενης γενιάς, τύπος αρχείων, βασισμένος στον κωδικοποιητή (codec) HEVC, παράγει εικόνες στα 10 bits, οι οποίες αποθηκεύονται σε αρχεία με μέγεθος αντίστοιχο των JPEG, αλλά με λιγότερα τεχνουργήματα που προέρχονται από τον αλγόριθμο συμπίεσης. Η μηχανή χρησιμοποιεί επίσης τις επόμενης γενιάς κάρτες μνήμης CFexpress, με τις οποίες είναι δυνατή η ταχυφωτογράφηση (burst) άνω των 1.000 εικόνων RAW.

Καλύπτοντας τις ανάγκες λήψης ποιοτικού βίντεο

Χάρη στο νέο αισθητήρα και επεξεργαστή, η EOS-1D X Mark III είναι επίσης το πλέον προηγμένο προϊόν της Canon στο χώρο του βίντεο, με σύστημα εναλλάξιμων φακών, εκτός της σειράς Cinema EOS, που προσφέρει καταγραφή 4Κ πλήρους καρέ και υποστήριξη εσωτερικής καταγραφής 12-bit RAW. Είναι η πρώτη μηχανή της Canon που δεν ανήκει στη σειρά Cinema EOS, η οποία μπορεί να βιντεοσκοπήσει σε RAW, αποδίδοντας έτσι εκτεταμένη χρωματική γκάμα και τονικότητα, που μπορούν να εξαχθούν στο στάδιο του post-production, για την επίτευξη εικόνας ανώτερης ποιότητας. Επιπλέον είναι δυνατή η βιντεοσκόπηση σε τύπο αρχείου 12-bit CRM σε ανάλυση 5.5K (5472×2886), επιτρέποντας τη βιντεοσκόπηση σε υπερδειγματοληψία (oversampled) 4K, αποδίδοντας έτσι υψηλής ποιότητας επαγγελματικό βίντεο.

Η μηχανή μπορεί επίσης να καταγράψει βίντεο χρησιμοποιώντας Canon Log Gamma, σε αρχείο 10-bit HEVC/H.265, προσφέροντας έτσι στον επαγγελματία πολλαπλές δυνατότητες επεξεργασίας και απαράμιλλη δημιουργική ευελιξία. Αντιμετωπίζοντας την ανάγκη για ταχύτητα, η EOS-1D X Mark III υποστηρίζει επίσης και την καταγραφή σε MP4, η οποία είναι κατάλληλη για γρήγορη μετάδοση αρχείων. Επίσης, είναι η πρώτη μηχανή της σειράς EOS-1, που υποστηρίζει το χαρακτηριστικό Move Digital IS, παρέχοντας σταθεροποίηση σε 5 άξονες, για να αντισταθμίσει μια μεγάλη ποικιλία κραδασμών και απότομων κινήσεων, δυνατότητα η οποία προέρχεται από τις κορυφαίες κάμερες της Canon, όπως την EOS C500 Mark II.

Κατά τη χρήση της EOS-1D X Mark III, το σύστημα αυτόματης εστίασης Dual Pixel CMOS AF είναι πλέον διαθέσιμο και σε ανάλυση 4K, αλλά και σε κατάσταση RAW[i], σε συνδυασμό με τη λειτουργία Movie Digital IS, κι έτσι οι επαγγελματίες μπορούν να είναι σίγουροι ότι το βίντεο που καταγράφουν θα διαθέτει επακριβή εστίαση και σταθερότητα, ανεξαρτήτως των συνθηκών λήψης, καθιστώντας τη μηχανή ιδανική για λήψη γρήγορων και αυθόρμητων σκηνών.

Παράδοση περιεχομένου σε ανταγωνιστικές ταχύτητες

Συμβαδίζοντας με τις ολοένα και πιο πιεστικές προθεσμίες παράδοσης που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, καθώς και με τις ανάγκες για ομαλή και γρήγορη παράδοση του περιεχομένου, η EOS-1D X Mark III αποτελεί το πρώτο μοντέλο της σειράς EOS-1 που ενσωματώνει τόσο Wi-Fi, όσο και Bluetooth. Το Wi-Fi μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο μέσω του πρωτοκόλλου FTP όσο και μέσω της εφαρμογής EOS Utility, αλλά και για σύνδεση σε smartphone. Η συνδεσιμότητα Bluetooth χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Bluetooth Low Energy, παρέχοντας μια συνεχή σύνδεση με συμβατές «έξυπνες» φορητές συσκευές, καταναλώνοντας ακόμη λιγότερη ενέργεια, ιδανική δυνατότητα για πολύωρη εργασία. Ανοίγοντας το Canon Camera Connect, η EOS-1D X Mark III συνδέεται αυτομάτως με συμβατές συσκευές[ii], επιτρέποντας την επισκόπηση των εικόνων, το διαμοιρασμό τους, αλλά και την λήψη από απόσταση μέσω της φορητής συσκευής σε κατάσταση Live View με ένα απλό άγγιγμα της οθόνης.

Χάρη στο ενσωματωμένο GPS, οι επαγγελματίες μπορούν να καταγράφουν τα δεδομένα των γεωγραφικών συντεταγμένων στις εικόνες τους, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε φωτογράφους αθλητικών γεγονότων που ταξιδεύουν ή/και εξερευνούν την άγρια φύση. Η μηχανή μεταδίδει δεδομένα ταχύτερα από την EOS-1D X Mark II όταν χρησιμοποιείται η ενσωματωμένη θύρα ethernet, ή η νέα προαιρετική συσκευή ασύρματης μετάδοσης αρχείων WFT-E9. Σε συνδυασμό με την απλούστερη ρύθμιση δικτύου, η μηχανή βελτιώνει σημαντικά την επαγγελματική ροή εργασίας.

Επεκτείνοντας την επαγγελματική δημιουργικότητα

Χάρη στην ομαλή πλοήγηση χάρη σε αξιόπιστα εργονομικά χειριστήρια, οι χρήστες των μοντέλων της σειράς EOS-1D θα νιώσουν άνετα πιάνοντας στα χέρια τους την EOS-1D X Mark III. Το σώμα της, κατασκευασμένο από μαγνήσιο, προσφέρει τη στιβαρότητα που περιμένει κανείς από τη σειρά Canon EOS-1 και είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε ακραίες καιρικές συνθήκες, χάρη στην εκπληκτική της στεγανοποίηση. Η EOS-1D X Mark III διευκολύνει επίσης τη χρήση σε σκοτάδι ή αμυδρό φως, χάρη στα φωτιζόμενα κουμπιά ελέγχου, ένα χαρακτηριστικό που εφαρμόστηκε σύμφωνα με τις υποδείξεις των επαγγελματιών. Μια σειρά από κουμπιά φωτίζονται με το πάτημα του κουμπιού εμφάνισης φωτεινής ένδειξης, κάτι που διευκολύνει τον εντοπισμό των διάφορων χειριστηρίων, προσδίδοντας απεριόριστες δυνατότητες λήψης.

Η μηχανή παρέχει επίσης επιπρόσθετο έλεγχο των σημείων AF, χάρη στο κουμπί AF-ON, επιτρέποντας έτσι στους φωτογράφους να αλλάζουν τα σημεία αυτόματης εστίασης άμεση, για την επίτευξη της καλύτερης σύνθεσης, κάτι που απλοποιεί ακόμη περισσότερο την εργασία τους. Οι επαγγελματίες επωφελούνται επίσης από την πολύ καλύτερη διάρκεια μπαταρίας, με τον ίδιο τύπο LP-E19, που τους επιτρέπει να λαμβάνουν 2.850 φωτογραφίες με μια πλήρη φόρτιση, μειώνοντας τις πιθανότητες να χάσουν την ευκαιρία σημαντικών σκηνών ενόσω φορτίζουν την μπαταρία.


[i] Το Dual Pixel CMOS AF δεν είναι διαθέσιμο σε 50/60p, εκτός από κροπαρισμένο 4K

[ii] Οι συμβατές συσκευές Android συνδέονται αυτομάτως. Οι χρήστες συσκευών iOS πρέπει να επιβεβαιώσουν το δίκτυο στη συσκευή τους, αλλά δε χρειάζεται να γίνει κάποια ρύθμιση πάνω στη μηχανή